Cikkek-interjúk-riportok

Az itt található cikkeket, interjúkat, riportokat a honlap szerkesztői és fenntartói nem lektorálták, azok minden szakmai kérdésben kizárólag a szerzők véleményét és álláspontját tükrözik!

Mi van a határ mentén: földrengés-védelem Magyarországon és Romániában

Dr. Kegyes Csaba - Dr. Gobesz F. Zsongor - Kegyes-Brassai Orsolya

A Kárpát-medence adottságai meghatározzák a szeizmicítást. Az ábrán látható, hogy a Kárpátok karéja körül több ország is van, ezek földrengésvédelmi előírásai sokban különböznek. Különböznek, noha, ma már majdnem mindegyik az EN szerintit alkalmazza.

Bővebben...

Pécsi lakóház földrengésállóságának ellenőrzése

Dr. Kegyes Csaba

Köztudott, hogy az MSZ EN 1998-3:2009 szabványt kimondottan azért dolgozták ki, mert sok régi tartószerkezet esetében az eredeti építésekor a szeizmikus hatással szembeni ellenállásra nem fordítottak figyelmet, más hatásokkal szemben pedig körültekintő tervezés volt.

Bővebben...

A földrengés magnitúdója (M)

A földrengés magnitúdó egy olyan relatív szám, mely a földrengés nagyságát jellemzi. A magnitúdó skálák logaritmikusak, egy egység növekedés kb. 30 szoros nagyság növekedést jelez. Többféle magnitúdó használatos attól függően, hogy a szeizmogramból milyen információt használunk a rengés nagyságának jellemzésére.

Bővebben...

Gondolatok a nagypaneles épületekről

Dr. Kegyes Csaba

A nagypaneles szerkezetek eltérnek a monolit beton-, vasbetonfalas szerkezetektől, mert a paneleket előregyártják, hőkezeléssel érlelik és szállítják, majd szerelik, a kapcsolatokat helyszínen betonozzák. A kapcsolatok, vízszintes és függőleges illesztések, helyszínen öntött és tömörített, különböző módon vasalt beton elemek, melyek repedezettsége döntő módon befolyásolja a teherbírást.

Bővebben...

A 2011. január 29-i oroszlányi földrengés mérnök-szeizmológiai tapasztalatai

Mekkora talajgyorsulást okoz egy közepes magyarországi földrengés?

Dr. Tóth László, Mónus Péter és Dr. Győri Erzsébet
(MTA CSFK GGI)

2011. január 29-én, helyi idő szerint 18:41-kor közepes erősségű földrengés keletkezett Komárom megyében, Oroszlány térségében. A 4,5 magnitúdójú rengés az utóbbi évek legnagyobb méretű földrengése volt Magyarország területén, melynél nagyobb utoljára 1985-ben, Berhida környékén volt.

Bővebben...

Földrengések a Vértesben - Gánt

Földrengések a Vértesben  - Gánt

Kiszely Márta, szeizmológus (MTA CSFK GGI)

2012. április 6-án helyi idő szerint 11:05-kor a Richter skálán M 2.7 erősségű földrengés pattant ki Gánton. A földmozgást a lakosság is érzékelte az epicentrum közelében. Károkról nem érkezett bejelentés. Április hónap végéig 140 kisebb utórengést regisztrált a községben működő gánti szeizmológiai állomás

Bővebben...