Cikkek-interjúk-riportok

Az itt található cikkeket, interjúkat, riportokat a honlap szerkesztői és fenntartói nem lektorálták, azok minden szakmai kérdésben kizárólag a szerzők véleményét és álláspontját tükrözik!

Földrengések emberi tevékenység következtében: rétegrepesztés = indukált földrengés

2017. 08. 14-én helyi idő szerint 22:45-kor kisebb, 1,7 magnitúdójú földrengés keletkezett Békés megyében, Kunágota közelében (részletek). Nem kizárt, hogy a sekély, 2 km körüli mélységben kipattanó rengést környékbeli mélyfúrási és rétegrepesztési művelet idézte elő.

Bővebben...

Pécsi lakóház földrengésállóságának ellenőrzése

Dr. Kegyes Csaba

Köztudott, hogy az MSZ EN 1998-3:2009 szabványt kimondottan azért dolgozták ki, mert sok régi tartószerkezet esetében az eredeti építésekor a szeizmikus hatással szembeni ellenállásra nem fordítottak figyelmet, más hatásokkal szemben pedig körültekintő tervezés volt.

Bővebben...

Mi van a határ mentén: földrengés-védelem Magyarországon és Romániában

Dr. Kegyes Csaba - Dr. Gobesz F. Zsongor - Kegyes-Brassai Orsolya

A Kárpát-medence adottságai meghatározzák a szeizmicítást. Az ábrán látható, hogy a Kárpátok karéja körül több ország is van, ezek földrengésvédelmi előírásai sokban különböznek. Különböznek, noha, ma már majdnem mindegyik az EN szerintit alkalmazza.

Bővebben...

Gondolatok a nagypaneles épületekről

Dr. Kegyes Csaba

A nagypaneles szerkezetek eltérnek a monolit beton-, vasbetonfalas szerkezetektől, mert a paneleket előregyártják, hőkezeléssel érlelik és szállítják, majd szerelik, a kapcsolatokat helyszínen betonozzák. A kapcsolatok, vízszintes és függőleges illesztések, helyszínen öntött és tömörített, különböző módon vasalt beton elemek, melyek repedezettsége döntő módon befolyásolja a teherbírást.

Bővebben...

A földrengés magnitúdója (M)

A földrengés magnitúdó egy olyan relatív szám, mely a földrengés nagyságát jellemzi. A magnitúdó skálák logaritmikusak, egy egység növekedés kb. 30 szoros nagyság növekedést jelez. Többféle magnitúdó használatos attól függően, hogy a szeizmogramból milyen információt használunk a rengés nagyságának jellemzésére.

Bővebben...

Földrengések a Vértesben - Gánt

Földrengések a Vértesben  - Gánt

Kiszely Márta, szeizmológus (MTA CSFK GGI)

2012. április 6-án helyi idő szerint 11:05-kor a Richter skálán M 2.7 erősségű földrengés pattant ki Gánton. A földmozgást a lakosság is érzékelte az epicentrum közelében. Károkról nem érkezett bejelentés. Április hónap végéig 140 kisebb utórengést regisztrált a községben működő gánti szeizmológiai állomás

Bővebben...