A földrengĂ©s magnitĂșdĂłja (M)

A földrengĂ©s magnitĂșdĂł egy olyan relatĂ­v szĂĄm, mely a földrengĂ©s nagysĂĄgĂĄt jellemzi. A magnitĂșdĂł skĂĄlĂĄk logaritmikusak, egy egysĂ©g növekedĂ©s kb. 30 szoros nagysĂĄg növekedĂ©st jelez. TöbbfĂ©le magnitĂșdĂł hasznĂĄlatos attĂłl fĂŒggƑen, hogy a szeizmogrambĂłl milyen informĂĄciĂłt hasznĂĄlunk a rengĂ©s nagysĂĄgĂĄnak jellemzĂ©sĂ©re.

BƑvebben...

A helyi geolĂłgiai Ă©s altalaj viszonyok mĂłdosĂ­tĂł hatĂĄsĂĄnak meghatĂĄrozĂĄsa

A szeizmikus veszĂ©lyeztetettsĂ©gi szĂĄmĂ­tĂĄsok a gyorsulĂĄs Ă©rtĂ©keket Ă©s a vĂĄlasz-spektrumot az un. alapkƑzet felszĂ­nĂ©re hatĂĄrozzĂĄk meg.

BƑvebben...

A földrengésveszély meghatårozåsa

BĂĄr a földrengĂ©sek elƑrejelzĂ©se megoldatlan problĂ©ma, lehetƑsĂ©g van a földrengĂ©sveszĂ©ly valĂłszĂ­nƱsĂ©gi alapĂș meghatĂĄrozĂĄsĂĄra. Ez annak kiszĂĄmĂ­tĂĄsĂĄt jelenti, hogy valamely terĂŒleten megadott mĂ©retƱ földrengĂ©s hatĂĄs (ĂĄltalĂĄban gyorsulĂĄs, vagy intenzitĂĄs) adott idƑszak alatt milyen valĂłszĂ­nƱsĂ©ggel vĂĄrhatĂł. Ilyen mĂłdon - bĂĄr a földrengĂ©st elhĂĄrĂ­tani nem lehet - a földrengĂ©sveszĂ©ly mĂ©rtĂ©kĂ©nek ismeretĂ©ben, elƑzetes felkĂ©szĂŒlĂ©ssel a földrengĂ©s ĂĄltal okozott kĂĄrok Ă©s vesztesĂ©gek jelentƑsen csökkenthetƑk.

BƑvebben...

A helyi geolĂłgiai Ă©s altalaj viszonyok hatĂĄsa a földrengĂ©s sorĂĄn bekövetkezƑ kĂĄrokra

FöldrengĂ©sek kipattanĂĄsakor egy adott helyen az okozott kĂĄrokat, vagyis az intenzitĂĄst alapvetƑen hĂĄrom tĂ©nyezƑ hatĂĄrozza meg: a földrengĂ©s nagysĂĄga, tĂĄvolsĂĄga Ă©s a vizsgĂĄlt hely geolĂłgiĂĄja, talajviszonyai.

BƑvebben...

Földrengések hatåsa a talajviszonyokra

A földrengĂ©sek kipattanĂĄsa sorĂĄn az Ă©pĂŒletekben okozott kĂĄrok nagy rĂ©szĂ©t a szeizmikus hullĂĄmok ĂĄltal keltett, a tartĂłszerkezetekben Ă©bredƑ nyĂ­rĂłerƑk okozzĂĄk. Emellett azonban komoly kĂĄrok keletkezhetnek a talajviszonyok megvĂĄltozĂĄsa miatt is.

BƑvebben...