2020-06-01-Jánossomorja

2020. június 1-én este, helyi idő szerint 19 óra 24 perckor kisebb földrengés keletkezett Győr-Moson-Sopron megyében, Jánossomorja és Mosonmagyaróvár között. A földrengés fészkének mélysége mintegy 10 km volt. A földmozgás mérete 2,2 volt a Richter-féle magnitúdó skálán.

A földrengést az epicentrum térségében néhányan érzékelték. A földrengés mérete alapján károk valószínűleg nem keletkeztek.


Mónus Péter, szeizmológus


Amennyiben Ön is érezte a földrengést, kérjük töltse ki kérdőívünket!

Szívesen fogadunk minden egyéb földrengéssel kapcsolatos anyagot, pl. fényképeket is. Közreműködését előre is köszönjük!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szeizmogramok megtekintése
Földrengés térképek Magyarországról