2019-02-17-Segesd

2019. február 17-én, helyi idő szerint 15:40-kor kisebb méretű földrengés keletkezett Somogy megyében, Nagyatád közelében, kb. 13 km mélységben. A földmozgás mérete 2,7 volt a Richter-féle skálán. A rengést két kisebb (1,7 és 1,8 magnitúdójú) előrengés előzte meg a reggeli órákban.
A földrengést az epicentrum környezetében (Kaszó, Segesd) néhányan érezték. A rengés mérete és mélysége alapján károk valószínűleg nem keletkeztek.


Dr. Tóth László, szeizmológus


Amennyiben Ön is érezte a földrengést, kérjük töltse ki kérdőívünket!

Szívesen fogadunk minden egyéb földrengéssel kapcsolatos anyagot, pl. fényképeket is. Közreműködését előre is köszönjük!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szeizmogramok megtekintése
Földrengés térképek Magyarországról