Legutóbbi érezhető rengések

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Az alábbiakban a Magyarországon legutóbb (kb. egy-két évben) érezhető földrengésekről kiadott előzetes jelentések olvashatók, időrendben visszafelé. Később, amikor az adatgyűjtés befejeződött és a földrengés tudományos feldolgozása megtörténik, az arról szóló anyag a Magyarországi földrengések évkönyve - Hungarian Earthquake Bulletin című kiadványban találhatók meg.

2010-10-30 Szerencs

 

2010. október 30-án 23:25-kor kisebb földrengés volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A rengés műszeresen meghatározott epicentruma Szerencstől 7 km-re, délkeleti irányban volt. 

A rengés magnitúdója 2,7 volt a Richter skálán.

A földrengés által keltett talajmozgást a lakosság is érzékelte, károkról az Obszervatóriumba eddig nem érkezett bejelentés.

Győri Erzsébet
szeizmológus

Bővebben: 2010-10-30 Szerencs