Általános fogalmak

Földrengések hatása épületekre

Földrengések kipattanása során nagy mennyiségű energia szabadul fel. Ez az energia szeizmikus hullámok formájában áthalad a Föld különböző rétegeiben. A felszínre érve az általuk keltett talajmozgás okozza az épületekben és más épített szerkezetekben a károk nagy részét.

Bővebben: Földrengések hatása épületekre

A földrengések előrejelzése

A földrengések által okozott károk és veszteségek csökkentése iránti igény oda vezetett, hogy - főképp a szeizmikusan aktív területek országaiban - komoly kutatások folynak a rengések előrejelzésének megoldására.

Bővebben: A földrengések előrejelzése

Európai Makroszeizmikus Skála (EMS intenzitás skála)

A földrengésnek a Föld felszínén érezhető és az épített környezetben okozott hatását a rengés intenzitása jellemzi. Az európai országokban 1992 óta az Európai Szeizmológiai Bizottság javaslatára az Európai Makroszeizmikus Skálát (rövidített jelzése: EMS) használják.

Bővebben: Európai Makroszeizmikus Skála (EMS intenzitás skála)

Katasztrófák - Földrengések

A Földön a természeti katasztrófák közül a földrengések követelik a legtöbb áldozatot. Ennek oka az, hogy legtöbbször hirtelen, váratlanul érik az embereket, nincs idő a menekülésre.

Bővebben: Katasztrófák - Földrengések

Intenzitás

A földrengés felszíni hatása több tényezőtől függ. Lényeges az érintett terület és a hipocentrum távolsága, a rengéskor felszabadult energia mértéke, vagyis a földrengés erőssége és a rezgés hossza.

Bővebben: Intenzitás