Geofizika

Paks és a földrengés: van-e Pakson földrengésveszély?

Az utóbbi napokban több híradás is megjelent arról, hogy az atomerőmű új blokkjait földrengéssel veszélyeztetett területre tervezik. A kérdésre dr. Tóth László szeizmológus ad választ a Lánchíd Rádió ZÖLDGÖMB műsorában.

Adás: 2017. július 22. szombat 13.05
Ismétlés: 2017. július 26. szerda 23.05

(Szerkesztő-műsorvezető: Mangel Gyöngyi.)

 

 

Földrengések emberi tevékenység következtében: rétegrepesztés = indukált földrengés

2017. 08. 14-én helyi idő szerint 22:45-kor kisebb, 1,7 magnitúdójú földrengés keletkezett Békés megyében, Kunágota közelében (részletek). Nem kizárt, hogy a sekély, 2 km körüli mélységben kipattanó rengést környékbeli mélyfúrási és rétegrepesztési művelet idézte elő.

Bővebben: Földrengések emberi tevékenység következtében: rétegrepesztés = indukált földrengés

A földrengés magnitúdója (M)

A földrengés magnitúdó egy olyan relatív szám, mely a földrengés nagyságát jellemzi. A magnitúdó skálák logaritmikusak, egy egység növekedés kb. 30 szoros nagyság növekedést jelez. Többféle magnitúdó használatos attól függően, hogy a szeizmogramból milyen információt használunk a rengés nagyságának jellemzésére.

Bővebben: A földrengés magnitúdója (M)

A 2011. január 29-i oroszlányi földrengés mérnök-szeizmológiai tapasztalatai

Mekkora talajgyorsulást okoz egy közepes magyarországi földrengés?

Dr. Tóth László, Mónus Péter és Dr. Győri Erzsébet
(MTA CSFK GGI)

2011. január 29-én, helyi idő szerint 18:41-kor közepes erősségű földrengés keletkezett Komárom megyében, Oroszlány térségében. A 4,5 magnitúdójú rengés az utóbbi évek legnagyobb méretű földrengése volt Magyarország területén, melynél nagyobb utoljára 1985-ben, Berhida környékén volt.

Bővebben: A 2011. január 29-i oroszlányi földrengés mérnök-szeizmológiai tapasztalatai

A földrengés zenéje

A brit származású, Székesfehérváron élő Computerchemist (Dave Pearson) zenét készített az oroszláyi földrengés Budapesten és Tésen regisztrált szeizmogramjából.

A földrengés zenéje

Magyarország földrengés-veszélyeztetettsége

Dr. Tóth László, Mónus Péter és Dr. Győri Erzsébet

Földünk egy aktív, élő bolygó, amelynek forró belsejében zajló nagymértékű anyagáramlások hozzák létre a földrengéseket és a vulkánkitöréseket is. A Földön kipattanó rengések több mint 90%-ának a fészke (hipocentruma) a lemezhatárokon található, bár a lemezhatárok nem vonalak, hanem gyakran több száz kilométer szélességű deformációs zónák.

Bővebben: Magyarország földrengés-veszélyeztetettsége