2020-06-03-Somogyszob

2020. június 3-án délután, helyi idő szerint 17:51-kor közepes méretű földrengés keletkezett Somogy megyében, Somogyszob közelében, kb. 7 km mélységben. A földmozgás mérete 3,5 volt a Richter-féle skálán. A tapasztalatok szerint utórengések valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.
A földrengést nagy területen érezték. Károkról nem érkezett bejelentés.

2019. március 7-én este valamivel nagyobb, 4,0 magnitúdójú rengés pattant ki ugyanezen a területen, melyet akkor több előrengés előzött meg és néhány utórengés is követett. Katalógusunk szerint 50 földrengés volt 1876-óta a mostani rengés epicentrumának 25 km-es környezetében.

Ismert földrengések Somogyszob 25 km-es környezetében


Dr. Tóth László, szeizmológus


Amennyiben Ön is érezte a földrengést, kérjük töltse ki kérdőívünket!

Szívesen fogadunk minden egyéb földrengéssel kapcsolatos anyagot, pl. fényképeket is. Közreműködését előre is köszönjük!
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb (mint 2.5 magnitúdójú) földrengést regisztrálunk érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz (2.5-3.0 magnitúdójú). Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5.5-6.0 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Szeizmogramok megtekintése
Földrengés térképek Magyarországról